(untitled) (Actaeducation, 2025)
Maqolada axborot texnologiyalari yo‘nalishiga kirmaydigan bakalavriat talabalari raqamli savodxonligini baholash uchun mezonlarga asoslangan diagnostik tizim ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Xalqaro, Rossiya va O‘zbekiston tajribalarining qiyosiy tahliliga asoslanib, raqamli savodxonlik motivatsion-qadriyatli, kognitiv, operatsion-faoliyat va refleksiv-baholash komponentlarini o‘z ichiga oluvchi integrativ shaxsiy sifat sifatida talqin etilgan. Aniqlangan mezonlar, ko‘rsatkichlar hamda uchta (past, o‘rta va yuqori) shakllanganlik darajasini o‘z ichiga olgan strukturaviy-mezonli model ishlab chiqilgan. Diagnostika vositalari va ularni amaliyotga joriy etish algoritmi taklif etilgan. Shuningdek, modelni generativ sun’iy intellekt savodxonligi ko‘rsatkichlari bilan kengaytirish istiqbollari hamda mavjud cheklovlari muhokama qilingan. Tadqiqot natijalaridan ta’lim dasturlarini loyihalash va talabalarning raqamli tayyorgarligi sifatini monitoring qilish jarayonida foydalanish mumkin.